PARSABAN

'Helleense heersers van de boven- en onderwereld'
Cultuurhistorische groepsreis Noord-Griekenland (15 dagen)

Algemene reisbeschrijving

Noord-Griekenland herbergt imposante archeologische opgravingen en artefacten uit de Helleense, Romeinse en Byzantijnse periode en beschikt over een aantal magnifieke natuurgebieden die we gedurende deze reis zullen bezoeken.

Grote heersers als Alexander de Grote, Philippus II en Ali Pasha hebben in Noord-Griekenland indrukwekkende sporen achtergelaten. We staan stil bij hun levens en de historische rol die zij hebben gespeeld in de relatie tussen Europa en Azië.

Ook gaan we naar het graf van Aristoteles en zijn school en zoomen in op de filosofische leer en invloed van deze grote denker.

De oppergod Zeus troont in Noord-Griekenland op zijn zetel op de berg Olympus, en het orakel van Dodona en de rivier van de onderwereld zijn onbekende mystieke schoonheden die we tijdens deze reis zullen bezichtigen.

Byzantijnse monniken stichtten in Noord-Griekenland autonome staten met prachtige kloosters in ongerepte natuur, die we per boot en te voet zullen aandoen.

Monniken waken in deze gebieden nog altijd over unieke Byzantijnse kunstschatten, iconen, mozaïeken en artefacten die we zullen bewonderen in een aantal musea.

Behalve naar deze culturele hoogtepunten brengt deze reis u naar het natuurgebied van de Vikoskloof, de diepste kloof op aarde, en het natuurgebied van de Prespa-meren, gelegen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië.

Tijdens de reis overnachten we in comfortabele viersterren hotels in sfeervolle steden, bergdorpen en natuurgebieden die nog niet zijn ontdekt door het massatoerisme, en gebruiken we de maaltijden in restaurants die bekend zijn met de gastronomische Griekse keuken.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
De reis wordt begeleid door Noyan Sahami die u tijdens de reis zal trakteren op vele kunsthistorische verhandelingen. U zult uitgebreide tekst en uitleg krijgen over de bezienswaardigheden gedurende de reis. Hij zal u op een meeslepende wijze begeleiden naar "de boven- en onderwereld".

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur en de geschiedenis.
Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt.
Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven.

Cursussen voorafgaand aan de reis:
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus voorbereiding Noord-Griekenland. In deze cursus maakt u aan de hand van een powerpointpresentatie kennis met de geschiedenis van het land. Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen.
Bij de cursus is inbegrepen de syllabus Noord-Griekenland; Een Cultuurhistorische Verkenning (publicatie Parsaban)

Reisleiding:

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Noyan spreekt vloeiend Nederlands en Farsi en heeft in Nederland gewerkt als beëdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook spreekt hij Engels, Spaans en Arabisch.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.

En tot slot beschikt hij heeft over een brede kennis van de Griekse, Romeinse en Byzantijnse (kunst)geschiedenis en iconografie.