PARSABAN

"De reuzenstenen van de Goden"
Cultuurhistorische reis naar Libanon (12 dagen)

Dag-tot-dag-programma

Dag 1- Amsterdam-Beiroet
Aankomst vliegveld Beiroet en overnachting in hotel in Beiroet

Dag 2- stadsexcursie Beiroet- namiddag vrij
We beginnen de dag met een bezoek aan het Nationaal Museum, gebouwd in 1930, met een prachtige collectie die de complexe en rijke historie van de afgelopen 60 eeuwen van Libanon weergeeft. Erna maken we een wandeling door de Sursock straat met zijn kleine paleizen en het wonderschone gebouw van het Sursock museum. Via de trappen dalen we af naar de gezellige Gouraudstraat en eindigen we met een lunch in de Saifi wijk met typische huizen in pastel.
In de namiddag heeft u vrij om op eigen gelegenheid het mondaine Beiroet te verkennen.

Dag 3- stadexcursie Beiroet
In de ochtend brengen we een bezoek aan het AUB archeologisch museum op het complex van de universiteit.
In het museum zijn indrukwekkende archeologische vondsten uit het Bronzen, Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse, Ummayidische en Ottomaanse tijdperk te vinden. We lopen vervolgens een stukje langs de promenade van de zee waar de inwoners van Beiroet graag komen voor recreatie. We vervolgen onze weg naar het stadsdeel ‘Downtown’ waar we een bezoek brengen aan de moderne Beiroet Souks en de Al Omari moskee, oorspronkelijk een Byzanthijnse kerk en later Romeins badhuis.
Let op, u kunt hier alleen islamitisch gekleed naar binnen. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen!Vlakbij de Al Omari moskee ligt de mooie maronitische kathedraal van St George waaraan we eveneens een bezoek brengen en heeft u vanuit de tuin prachtig zicht op de blauwe koepel van de Muhammad Al-Amine moskee. Onder de kathedraal ligt een klein maar fijn museum met opgravingen uit de Fenicische, Byzantijnse en Romeinse tijd. In de namiddag heeft u vrij om nog een van de vele musea of gezellige wijken van Beiroet op eigen gelegenheid te verkennen.

Dag 4- Beiroet-Jeita-Harissa-Byblos (UNESCO)
We beginnen de dag met een bezoek aan een van de meest indrukwekkende grotten van de wereld, de Jeita grotten.
Deze grotten staan op de shortlist van de 7 natuurwonderen van de wereld en werden al bewoond in de Paleolithische periode.
De 9 kilometer lange grotten bieden een adembenemende galerij aan stalactieten en stalagmieten. In het beneden deel van de grotten kan het fris zijn, rond 16 graden, dus neem een vest of trui mee.De Jeita grotten vormen de oorsprong van de Nahr Al Kalb rivier. De Egyptische Pharaoh Ramses II was 3000 jaar geleden de eerste die een gedenkteken achter liet langs deze rivier ter nagedachtenis aan zijn overwinning. Sindsdien zijn door diverse buitenlandse veroveraars 22 stelae geplaatst langs de rivier en markeert de rivier de afgelopen 3000 jaar aan Libanese geschiedenis. We vervolgen onze weg naar Harissa waar we met een kabelbaan naar het standbeeld van ‘our lady of Lebanon’ gaan, een icoon voor de christenen in Libanon. Vanaf de top van het standbeeld, te bereiken via 104 treden, heeft u een prachtig uitzicht over de baai van Jounieh.Erna brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Byblos (UNESCO werelderfgoed)
Byblos wordt al bewoond sinds de Neolitische tijd en was een belangrijke Fenicische stad, met de naam Gubla. Ons moderne 22 letterige alfabet vindt hier haar oorsprong. De Grieken hebben de stad omgedoopt tot ‘Byblos’ en de stad nam in importantie toe nadat 3000 jaar voor christus vanuit de haven van Byblos cederhout werd vervoerd naar Egypte in ruil voor goud en linnen. Sindsdien kent Byblos een bewogen geschiedenis waarover u tijdens het bezoek aan Byblos uitgebreid zal worden geïnformeerd.
We brengen een bezoek aan de archeologische site van Byblos met het Frankische kasteel, de Fenicische stadsmuren, het Romeinse theater, de tempel van Balaat Gebal, de Obelisk tempel en de koninklijke necropolis.Behalve deze mooi gelegen archeologische site bezoeken we de gezellige oude haven, de oude souk en het baptisterium Saint John van Byblos.
We overnachten in een hotel aan het strand in de omgeving van Byblos.

Dag 5- Byblos-Rachana-Balamand- Tripoli
We starten de dag met een bezoek aan een klein dorp op een heuvel dat door de drie broers Basbous omgedoopt is tot een openluchtmuseum en in 1997 door UNESCO werd uitgeroepen tot ‘capital of sculpture in open air’.
We vervolgen onze weg naar het Balamand klooster, ook wel genaamd het ‘Grieks orthodoxe patriarchaat van Antiochië en het gehele Oosten’. Het complex is oorspronkelijk gesticht in 1157 door de cisterciënzers maar vormt sinds de 17e eeuw een belangrijk patriarchaat van de Grieks-orthodoxen en is door hen omgebouwd tot een groot complex van 5000m2.
We eindigen de dag met een stadsexcursie in Tripoli, een soennitische stad, dat op Cairo na over de meest indrukwekkende architectuur uit de Mammeluk periode beschikt. We brengen een bezoek aan de prachtige citadel van kruisvaarder Saint Gilles dat later werd ingenomen door de Mammelukken, getuige de diverse Mammelukse architectonische hoogstandjes en inscripties in de citadel.
De Ottomanen voegden tijdens hun periode een wonderschone Ottomaanse poort met inscriptie eraan toe dat nu de toegangspoort vormt.
De stadsexcursie brengt ons langs de Jami al-Kabir moskee dat gekenmerkt wordt door een interessante vermenging van Westerse en Mammelukse architectuur. We vervolgens onze weg naar een van de oude hammams, de madrasa al-Burtasiya en de Taynal moskee.
Deze moskee vormt een toonbeeld van schoonheid van Mammelukse architectuur.
Let op, u kunt hier alleen islamitisch gekleed naar binnen. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen!We overnachten in Tripoli.

Dag 6- Tripoli- Qozhaya vallei (UNESCO)- Bcharre
Vandaag reizen we vanuit Tripoli naar de prachtige Qadisha vallei, dat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
De maronieten vluchtten naar deze vallei nog voor de komst van de Arabieren in de 7e eeuw vanwege conflicten over de vraag of Christus goddelijk, menselijk of allebei was.In deze vallei brengen we als eerst een bezoek aan het mooi gelegen Qozhaya klooster, Deir Mar Antonios Qozhaya. Dit klooster is in de twaalfde eeuw gebouwd en nog altijd in gebruik. Het klooster is deels uit de rotsen gehouwen en heeft een schitterende façade. Lange tijd is de grot naast het klooster in gebruik geweest voor geestuitdrijvingen en de kettingen waaraan de mensen werden vastgebonden om hen te bevrijden van demonen zijn nog altijd zichtbaar.
We vervolgen onze weg naar het maronitische bergdorp Bcharre, omringd door het natuurschoon van de Qadisha vallei en de besneeuwde bergtoppen van Jabal el Mekmel. Bcharre is niet alleen prachtig gelegen maar ook het geboortedorp van Khalil Gibran, een belangrijk filosoof, kunstenaar, schrijver en dichter. Wereldleiders als Ghandi en John F. Kennedy gebruikten zijn teksten als inspiratiebron.
We brengen een bezoek aan het Khalil Gibran museum om nader kennis te maken met zijn denkbeelden en werken. Vanuit hier vervolgen we onze weg naar de ‘Cedars of God’, een klein woud van cederbomen dat overgebleven is van de ooit overweldigende cederbossen die zich over heel Mount Libanon uitstrekten. Indien de tijd dit toelaat brengen we ook een bezoek aan Deir Mar Elisha, een belangrijk klooster, opgaand in de rotsen en spectaculair gelegen.
Hier werd in 1695 de maronitische orde van Libanese monniken gesticht.We overnachten in de prachtige omgeving van het cederwoud.

Dag 7- Bcharre- Bergroute- Baalbek (UNESCO)- Faqra- Qsarnaba- Zahle
Vandaag rijden we, indien de route niet besneeuwd is, via een spectaculaire route over de hoogste pas van Libanon. Op de top van de pas, op een hoogte van ruim 2900 meter, heeft u prachtig zicht over zowel de Qadisha vallei als de Bekaa vallei.
We dalen aan de andere kant van de pas af om uit te komen bij het tempelcomplex van Baalbek (UNESCO werelderfgoed).
Hier staat de grootste tempel van Jupiter die ooit gebouwd is door de Romeinen en de importantie van de locatie op het kruispunt van de belangrijkste handelsroutes aanduidt. Het complex bevat een van de meest indrukwekkende Romeinse overblijfselen van de wereld en bestaat uit de grootste tempel van Jupiter, de prachtig bewaard gebleven tempel van Bacchus en de charmante tempel van Venus.
We vervolgen onze weg naar de intrigerende tempel van Adonis in Faqra dat deels uitgehouwen is uit de rotsen. Behalve een tempel zijn ook vele graven uitgehouwen in deze rotsen.Indien de tijd dit toelaat bezoeken we onderweg naar Zahle de plaats Qsarnaba met eveneens de overblijfselen van een mooie romeinse tempel. We overnachten in Zahle, een gezellig stadje in het midden van de wijnstreek.
(Indien de hoge pas onverhoeds nog besneeuwd is dan rijden we via een andere bergroute naar Zahle en bezoeken we Faqra en Qsarnaba op deze dag en Baalbek op dag 8)

Dag 8- Zahle-Aanjar (UNESCO)-Ksara-Zahle
We beginnen de dag met een excursie naar Aanjar (UNESCO werelderfgoed), gebouwd in 710 door de Umayyidische Khalief Al-Walid I.
De historische stad van 114.000 m2 bevat een prachtige symmetrische plattegrond die de stad verdeeld in vier gelijke delen met in het midden een Tetrapylon. Het grootste juweel van de overgebleven Ummayidische stad is het Grote Paleis waarvan een muur en een aantal bogen nog intact zijn. Na een bezoek aan Aanjar vervolgen we onze route naar de wijnproeverij van Ksara, een van de oudste en beste wijnmakers van Libanon. Hier krijgt u een rondleiding door de natuurlijke wijnopslagplaatsen onder de grond en kunt u een aantal wijnen proeven.
In de namiddag bent u vrij en kunt u nagenieten van de wijn of op eigen gelegenheid Zahle verkennen.We overnachten in Zahle.

Dag 9- Zahle-Beitedinne Palace -Deir el Qamar- Barouk natuurreservaat - Deir Al Qamar
Vandaag reizen we van Zahle naar het Choufgebergte, het woongebied van de Druzen.
Onze eerste stop is bij het wonderschone paleis van Beiteddine. Het paleis is gebouwd in 1788 door Italiaanse architecten en hoogwaardige vakmensen uit Damascus en Aleppo in opdracht van emir Bashir Shabib II. Het bevat fijnzinnig houtsnijwerk, kleurrijke mozaïeken, luxueuze Turkse baden en is een hoogstaand voorbeeld van Libanese architectuur uit de 19e eeuw.
Na een korte rit door het choufgebergte bereiken we het charmante Deir el Qamar waar gedurende de 16e tot de 18e eeuw veel politieke leiders hebben gewoond. Deir al Qamar werd in 1590 de hoofdstad van Mount Libanon op aandringen van Fakhredinne Maan II, een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van Mount Libanon. Het stadje is rijk aan middeleeuwse architectuur, paleizen in typische Khan stijl en smalle straatjes om doorheen te slenteren.
Na de lunch vertrekken we naar het Barouk Natuurreservaat waar de oudste cederbomen van de wereld staan en wandelroutes aanwezig zijn voor alle niveaus. Behalve cederbomen bevinden zich hier meer dan 500 verschillende bloemen en planten en komen er 250 soorten vogels voor. Indien mogelijk brengen we een bezoek aan het Walid Jumblatt huis in Moukhtara, de zetel van de Druzen. De huidige Druzen-leider houdt hier soms toespraken en open huis voor inwoners en buitenstaanders.
We overnachten in een historisch hotel met uitzicht over de bergen bij Deir Al Qamar.

Dag 10- Deir Al Qamar- Mleeta- Tyr (UNESCO)
Via het Choufgebergte rijden we naar het museum van het Libanese verzet. Dit is een groot en mooi opgezet openluchtmuseum op een belangrijke berg van waaruit het verzet tegen de Israëlische bezetting is gevoerd.
Het openluchtmuseum geeft weer hoe het Libanese verzet van hieruit heeft gestreden tegen de Israelische bezetting die eerst in 2000 werd opgeheven. We rijden vervolgens door naar Tyr, van oudsher een belangrijke havenstad.
We brengen een bezoek aan de indrukwekkende Romeinse sites van Al Bass en Al Mina, beiden op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Al Bass is bekend vanwege de grootste en best bewaard gebleven Romeinse hippodroom van de wereld.
De site van Al Mina is prachtig gelegen aan de zee en beschikt over een mooie hoofdstraat van Byzantijns mozaïek omringd met bijzondere kolommen. We overnachten in Tyr.

Dag 11-Tyr-Sidon-tempel van Echmoun- Magdouche-Beiroet
Vanuit Tyr rijden we langs de kust naar Sidon met zijn pittoreske oude vissershaven.
We brengen een bezoek aan het mooie zeekasteel van de kuisvaarders, de smalle straatjes van de traditionele en levendige souk, de Omari moskee en de oude Bab Al Saray moskee.
Let op, Sidon is een overwegend soennitische stad waar geen alcohol wordt geschonken en islamitische kleding noodzakelijk is om de moskee te kunnen bezoeken. Erna vervolgen we onze weg naar de tempel van Echmoun, een Fenicische tempel gewijd aan de God van Dood en Geboorte. Het is de best bewaard gebleven Fenicische tempel en er bevinden zich een aantal prachtige mozaïeken maar het terrein is helaas deels overwoekerd. Desalniettemin betreft het een bijzonder interessante tempel, een bezoek zeker waardig.
We eindigen de reis waar we begonnen zijn en overnachten in het mondaine en levendige Beiroet.

Dag 12- Beiroet- Amsterdam