PARSABAN

"Van steppennomaden tot wereldveroveraars"
Cultuurhistorische reis Oezbekistan (15 dagen)

Dag 1, Amsterdam - Tasjkent

Dag 2, Tasjkent
Stadsexcursie Tasjkent
Tasjkent heeft een zeer oude geschiedenis.
In de pre-islamitische tijd was de stad bekend als Chash en later als Chashkent (De stad van de steen). Het lag op de oude zijderoute tussen Europa en Azië, waardoor het een van de belangrijkste economische centra van Centraal Azië werd.
Tasjkent heeft gedurende zijn lange geschiedenis veel te verduren gehad. De stad werd dan weer geplunderd door Khazakhen en dan weer door Uzbeken, Perzen of Mongolen.
Na de verwoestende aardbeving van 1966 is de stad herbouwd volgens het Sovjetmodel met brede boulevards en grote parken en pleinen.
De stad heeft nog een aantal interessante bezienswaardigheden die we tijdens een dagexcursie zullen bewonderen, zoals het Amir Temur plein, het onafhankelijkheidsplein, de oude stad met het Khast-Imam Complex en de Chor-Su bazaar.

Dag 3. Tashkand – Kokand – Ferghana
Vandaag reizen we per trein in ongeveer 3 uur naar de Fergana Vallei.
Het is het vruchtbaarste gebied van Oezbekistan en daarom een van de belangrijkste economische motors van het land.
Het gebied is omgeven door het Tian Sjan gebergte.
De vallei is van grote historische betekenis; het was het noordoostelijkste deel van het rijk van Alexander de Grote. Sinds de oudheid trokken hier vele volkeren en invasielegers doorheen.
We bezoeken vandaag de legendarische stad Kokand met zijn prachtige monumentale bouwwerken. De stad bestaat al sinds de 10e eeuw als een belangrijk handelscentrum op de karavaanroute tussen India en China. In 1740 werd de stad uitgeroepen tot hoofdstad van het gelijknamige Oezbeekse kanaat van Kokand.Vandaag bezoeken we het paleis van Chudajar Kan (de laatste Kan van het kanaat, gebouwd tussen 1863 en 1873), een van de grootste en rijkst versierde paleizen in Centraal-Azië.
We bezoeken ook de 18e eeuwse vrijdagmoskee, waarin 10.000 gelovigen kunnen bidden en de Amin Beg madrassa.Daarna bezoeken we de necropolis van de khans van Kokand Dachma-I-Sjochon, gebouwd rond 1830.
We overnachten in Fergana.

Dag 4. Ferghana – Margilan (bezoek zondagsmarkt en het traditionele zijdefabriek) – Tasjkent
Vandaag keren we terug naar Tasjkent via de stad Margilan.
Margilan is al sinds 1000 jaar een belangrijk centrum voor de zijde-industrie.
We bezoeken de traditionele zijdefabriek Yodgorlik, waar al meer dan 1000 jaar zijde met de hand wordt geweven. We bezoeken vervolgens de indrukwekkende zondagsmarkt van Margilan. Het is de meest kleurrijke bazaar van Oezbekistan, waar duizenden traditioneel geklede Oezbeeks hun wekelijkse boodschappen doen. Een fotogeniek hoogtepunt.

Dag 5, Tasjkent – Khiva (UNESCO werelderfgoed)
Vandaag gaan we per binnenlandse vlucht naar de stad Urgench in het noordwesten van Oezbekistan. Urgench ligt op een korte busrit van de historische stad Khiva waar we zullen overnachten. Deze oude ommuurde stad bevat meer dan 50 historische monumenten, daterend uit de 18e en 19e eeuw.

Khiva was de hoofdstad van het Khanaat van Khiva (1511- 1920), een despotisch geleid vorstendom in Centraal Azië en stond in de 18e en 19e eeuw bekend om zijn florerende slavenmarkten.

 Het Khanaat van Khiva was evenals het Khanaat van Kokand en Bukhara, het toneel van wedijver tussen de Russen en Britten om de economische en politieke hegemonie in Centraal Azië in de 18e en 19e eeuw.

Tijdens een stadswandeling door de oude stad bezoeken we de monumentale bouwwerken van de oude stad, waaronder Mazary Sharif Madrassa, Mausoleum van drie heiligen, Vrijdagsmoskee, Pakhlvan Mahmoed mausoleum, Tash Hauli paleis en de Alla Kuli-Khan en Arab mohammad Khan madrassa’s.Deze bezoeken worden nog interessanter door de vertellingen van de reisleider over enkele fascinerende episodes uit de geschiedenis van Khiva.

Dag 6, Khiva (ochtendexcursie)
In de ochtend bezoeken we nog een aantal monumentale bouwwerken in Khiva die u niet mag missen zoals de Kunya-Ark citadel, Kurinish Khana, Mohammed-Amin-Khan Madrassa, Islam Khodja minaret en Tash Hauli paleis.In de middag kunt u zelf kiezen wat u nog van de stad wil zien, of misschien kiest u ervoor om op een terras of in het park even rustig te genieten.

Dag 7, Khiva, excursie het rijk van Khorezm
Vandaag hebben we een dagexcursie naar de opgravingen van het rijk van Khorezm. 
Deze archeologische site van Khorezm ligt op circa 50km afstand ten noordoosten van Khiva.
We vertrekken per bus vanuit Khiva en steken de rivier Amu Darya (Oxus) over om het gebied van het rijk van Khorezm in de Kyzylkum woestijn te betreden. 
Het was de Russische archeoloog Tolstov met zijn team die van 1938 tot 1955 in dit gebied grootschalige opgravingen heeft uitgevoerd. In dit uitgestrekte gebied in de woestijn liggen overblijfselen van meerdere forten uit de bloeiperiode van het rijk van Khorezm, tussen 1e en 6e eeuw. Deze forten dienden als residentie van de koningen van Khorezm.
 Tot voor kort was dit gebied slechts per helikopter bereikbaar, maar recent zijn er wegen aangelegd. Hier treden we in de voetsporen van de Russische archeoloog Tolstov en bezoeken twee van zijn opgegraven forten; Toprak Kala en Ayaz Kala.

De woestijnkastelen van Khorezm zijn recentelijk ter registratie aangemeld voor de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dag 8. Khiva – Bukhara
Vandaag hebben we een lange busrit door de indrukwekkende Kyzyl Kum woestijn naar een van de mooiste steden van Centraal Azië, Bukhara.
Onderweg naar Bukhara stoppen we bij de rivier Amu Darya.
In de Oudheid werd deze rivier de Oxus genoemd en werd de rivier gezien als een natuurlijke scheiding tussen het beschaafde Perzische werelddeel en die van de ongrijpbare steppennomaden in het noorden.

Dag 9. Bukhara, excursie Bukhara
Al in het jaar 500 v.Ch. maakte Bukhara deel uit van het Perzische rijk.
Na de succesvolle expeditie van Alexander de Grote en zijn generaals viel Bukhara in handen van de Grieks-Macedonische dynastie van de Seleuciden en viel de stad vervolgens onder het Grieks-Baktrische koninkrijk. 

Bukhara is wegens zijn ligging op de Zijde Route het toneel geweest van veel wedijver tussen de Turco-Mongoolse stammen.
De Islamisering van Bukhara in de 8e eeuw en de komst van de opeenvolgende islamitische dynastieën drukten hun stempel op het architectonische gezicht van de stad. We maken vandaag een stadswandeling door de oude stad (Unesco werelderfgoed) en we bezoeken o.a. het Ismail Samani mausoleum, een fantastisch bewaard gebleven bouwwerk uit de tijd van de Perzische Samaniden.
We bezoeken vervolgens de 45 meter hoge Kalan Minaret en de 15e eeuwse Kalan Moskee en tot slot de Ulugh Bek Medresa, de Miri Arab Medresa en de Citadel van Bukhara.

Dag 10 Bukhara
Excursie Bahauddin Naqshbandi mausoleum (halve dag)

Ten oosten van Bukhara in het dorpje Kasri Orifon bevindt zich de geboorteplaats en het mausoleum van Bahauddin Naqshbandi, de stichter van de meest invloedrijke Soefistische bewegingen. Daarnaast zijn er moskeeën en soefistische heiligdommen te bewonderen.
Soefisme is een spirituele beweging binnen de Islam die de Koran en de strikte regels van de Sharia ziet als uiterlijke regels en zich meer richt tot de diverse stadia van innerlijke nabijheid tot God.

 Tijdens deze excursie verdiepen we ons in de betekenis van het soefisme binnen de Islam en de invloed daarvan op de politieke en sociale ontwikkelingen in Central Azië.
De middag is ter eigen invulling in de mooie stad Bukhara.

Dag 11. Bukhara – Rabati Malek karavanserai (UNESCO)– Samarkand
Vandaag verlaten we Bukhara om verder te reizen naar Samarkand.
Onderweg naar Samarkand bezoeken we een 12e eeuwse minaret met haar prachtige bakstenen ornamenten in de stad Vabkent; een schoolvoorbeeld van Seltsjoekse architectuur.
We bezoeken tevens de 11e eeuwse Rabati Malik karavanserai (UNESCO), waarvan het prachtige voorportaal nog in goede staat is.
Dit voorportaal is geïnspireerd door de Perzische Achaemenidische en Perzische Sasanidische architectuur.
We bezichtigen tot slot een Sardaba; een middeleeuws irrigatiesysteem.
Tegen de avond arriveren we in Samarkand.

Dag 12. Samarkand, excursie Samarkand

De stichting van Samarkand gaat terug tot de 14e eeuw voor Christus.
 Samarkand, bekend onder de Grieken als Marakanda, was een belangrijke stad op de zijderoute en vormde het economisch centrum van de Sogdiërs. In de 8e eeuw veroverden de moslims de stad op de toenmalige Turkse machthebber.
 Na de opeenvolgende Perzische en Turkse dynastieën, was het de buurt aan Dzengiz Khan die de stad in 1202 bij zijn immense rijk inlijfde. Het was Timoer Lenk die de stad in 1370 tot zijn hoofdstad maakte en de beste bouwmeesters van zijn rijk de opdracht gaf prachtige bouwwerken neer te zetten die vandaag de dag nog te bewonderen zijn.
Tijdens een wandelexcursie van een dag maken wij kennis met de architectonische meesterwerken van de Timuriden zoals, de Bibi Khanoem moskee, Shahe Zenda complex, Gure Emir en de parel van Samarkand; het Registan plein. We bezoeken tevens het observatorium van Ulugh Beg, een kleinzoon van Timur Lenk, die in tegenstelling tot zijn grootvader de oorlog schuwde en vooral van astronomie en wiskunde zijn levensmissie maakte.

Dag 13. Samarkand
(excursie mausoleum van Ismail Al Bukhari & Afrosiab archeologische opgravingen)
In de ochtend rijden we naar het dorp Chelak ten noorden van de stad. Aldaar bezoeken we het mausoleum van Ismail Al Bukhari, een van de grootste denkers en wetenschappers van Centraal Azië. Hij staat bekend als verzamelaar van “Hadith”; de Islamitische overleveringen.
Het mausoleum wordt jaarlijks door honderdduizenden pelgrims bezocht.
Hier wordt u ondergedompeld in de spirituele beleving van duizenden gelovige Oezbeken. Tegen de middag komen we terug in Samarkand.
We bezoeken daar de oudste archeologische opgravingen van Samarkand in het Afrosiab complex met zijn schitterende fresco’s uit de 6e eeuw v.Chr.

Dag 14. Samarkand – Tasjkend
Vrije ochtend ter eigen invulling in Samarkand.
U kunt dan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de levendige bazaar van Samarkand.
Na de lunch rijden we in circa 4 uur terug naar Tasjkent.

Dag 15. Tasjkent - Amsterdam