PARSABAN

"Rijk van oli(e)banum"
Cultuurhistorische reis naar de VAE & Oman (16 dagen)

Dag-tot-dag-programma

Dag 1- Amsterdam- Abu Dhab
Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Abu Dhabi waar we zullen overnachten.

Dag 2- Abu Dhabi (stadstour hele dag)
Abu Dhabi groeit langzaam uit tot het internationale kunstencentrum van het Midden-Oosten. We starten onze dag met een bezoek aan een van de meest prestigieuze musea ter wereld; Louvre Abu Dhabi.Nadat we ons hebben vergapen aan de prachtige kunstcollectie in de reusachtig opengewerkte koepel die voor een magische lichtinval zorgt, brengen we een bezoek aan het Al-Ittihad plein en de kenmerkende strandboulevard van Abu Dhabi.Na de lunch aan de boulevard rijden we door naar de immense Sjeik Zayed Bin Sultan Al Nahyanmoskee met zijn 57 witmarmeren koepels en 4 elegante minaretten. Het ontwerp van deze indrukwekkende moskee is geinspireerd op de Mogol-architectuur met Moorse en Perzische invloeden. Bijzonder is ook het handgemaakte Perzische tapijt, het grootste handgeknoopte tapijt ter wereld, dat door een team van 1300 mensen in Mashhad werd gemaakt. We overnachten in Abu Dhabi.

Dag 3- Abu Dhabi- Al Ain (UNESCO)
Vandaag rijden we vanuit Abu Dhabi naar de prettige oase-stad Al Ain. De groene Al-Ain-oase ligt in het centrum van de stad waar een eeuwenoud falaj-systeem dadelpalmen voorziet van water. (UNESCO)
We beginnen de dag met een kort bezoek aan de enige nog bestaande kamelenmarkt van Al-Ain en rijden vervolgens naar Hili archeological Park met cirkelvormige graven uit het 3de millennium v. Chr, enkelen nog voorzien van reliëfs van mensen en dieren.
Na de lunch brengen we een bezoek aan het Al-Ain nationaal museum. Het museum heeft een interessante archeologische en etnografische collectie en staat aan de rand van de oase. Na een wandeling door de oase van dadelpalm plantages brengen we een bezoek aan het Al-Jahili fort, een van de grootste forten van de emiraten, met een mooie fototentoonstelling en boekwinkel.
Als de tijd het toelaat eindigen we de dag op de berg van Jebel Hafit voor een prachtig uitzicht bij zonsondergang over het oprukkende roodachtige woestijnzand. We overnachten in Al-Ain.

Dag 4- Al Ain- Sharjah
Vanuit Al Ain vervolgen we onze weg naar Sharjah. Deze stad draagt cultuur, traditie en educatie hoog in het vaandel en huisvest vele musea.
We beginnen de stadsexcursie in Sharjah bij het Al Ittihad plein met de grote centrale Al Markazi Souk. Vanuit hier wandelen we naar ‘de heritage area’, een wijk waar traditioneel vakmanschap in de architectuur van de huizen bewaard is gebleven en de steegjes hun oorspronkelijke aanblik hebben behouden.
Het mooiste museum van Sharjah ligt op wandelafstand van deze wijk; het Sharjah museum of Islamic Arts and Culture. Het museum bevat een schitterende verzameling kunst en voorwerpen die een bijzonder licht werpen op de islamitische wetenschap, architectuur en culturele diversiteit. Het museum is gehuisvest in een imposant gebouw met gouden koepel en mooie galerijen, de voormalige Al-Mujarah-Souk.
We eindigen de dag met een bezoek aan dit prachtige museum. We overnachten in Sharjah.

Dag 5- Sharjah- Jazirat Al Hamra- grensoversteek Tibat- Bukha - Tawi- Khasab
Het is vandaag tijd om de VAE te verruilen voor het noordelijkste puntje van Oman, Musandam.
Voordat we de grens passeren brengen we in Ras Al Khaimah eerst een bezoek aan het oudste en best bewaard gebleven vissersdorp van de emiraten uit de zestiende eeuw, Jazirat Al Hamra Fishing Village. Erna vervolgen we onze weg naar de grensplaats Tibat en rijden we via een prachtige route langs strandjes en dunbevolkte vissersdorpjes naar Khasab, de hoofdstad van Musandam.
We stoppen onderweg bij het Portugese fort van Bukha met dichtbij de ruïne van een ca 200 jaar oude moskee. Langs de route bevinden zich diverse mooie uitzichtpunten van waar je bij helder weer de bergen van Iran kunt zien.
Bij normale weersomstandigheden brengen we ook een bezoek aan het dorp Tawi waar op grote gevallen steenblokken tekeningen zijn te bewonderen van meer dan 2000 jaar geleden. Aan het eind van de middag komen we aan in Khasab waar we overnachten.

Dag 6- Khasab - dhowcruise Khor Simm- Khasab
Khasab is een kleine charmante regionale hoofdstad. Het oudste gedeelte van Khasab ligt aan de baai waar Iraanse handelaren met speedboten af en aan varen over het smalste deel van de Straat van Hormuz. Vanuit deze baai varen we vandaag met een dhow naar de prachtige fjordenkust van Khor Simm, een kreek omgeven door steile bergen met mooi afgetekende steenlagen.
We varen eerst naar Qanah, een verscholen vissersdorpje aan een rustige baai met op het strand een kleine moskee. Hier wonen nog enkele honderden mensen die alleen per boot naar Khasab kunnen omdat de weg door de steile bergen moeilijk en lang is. Erna doen we Telegraph Island aan. Dit eiland deed van 1864 tot 1869 dienst als telegraafbasis van de Britten voor de verbinding van Londen naar Bombay. Er zijn nog ruïnes van het fort te zien en in de prachtige baai wemelt het van de vissen. Soms zie je er schildpadden of zwemmen dolfijnen met de boot mee. Vanaf de dhow kunt u ook zelf een verkoelende duik nemen in het heerlijke water. Na een prachtige boottocht keren we halverwege de middag terug naar Khasab. U heeft erna nog de tijd om op eigen gelegenheid het sympathieke Khasab te verkennen.
We overnachten in Khasab.

Dag 7- Khasab – Jebel Harim (4 x4 wd) – vlucht van Khasab naar Salalah
Vanuit Khasab rijden we vandaag met onze bagage in terreinwagens tot een hoogte van 2066 m, vanwaar je een prachtig panorama hebt over het ruige gebergte. We rijden door Wadi Khasab langs kleine gehuchten waar men aan terrasbouw doet naar het Sayhplateau.
Voorbij de Sayhvlakte stijgt de weg tot een volgend plateau, de hoogst gelegen toegankelijke plek van Jebel Harim, met een adembenemend uitzicht. Via een steile piste dalen we vervolgens af naar Wadi Al-Bih. Langs deze weg zijn mooie fossielen en oude rotstekeningen te ontdekken. Onze route eindigt in Rawdah Bowl, een mooi plateau met acacia’s en oude verlaten woningen, ook wel Bait Al Qafl genoemd.
Indien tijd en weer het toelaat doen we op onze terugweg naar het vliegveld van Khasab nog de piste van Khor Najd aan. Bij mooi en helder weer is het uitzicht vanaf hier over de rotsformaties en talrijke baaien van Khor Najd schitterend.
Aan het eind van de middag vliegen we van Khasab naar Salalah. We overnachten in Salalah

Dag 8- Salalah (stadsexcursie- halve dag)
Salalah is de hoofdstad van de meest zuidelijke provincie van Oman, Dhofar.
Het gebied is door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst vanwege haar historisch belang voor de wierookroute. Al eeuwen voor onze tijdrekening was Dhofar befaamd en rijk door de productie en export van het kostbare wierookhars, olibanum.
Vandaag starten we de dag bij de Al Haffa Souk van Salalah. Deze oude souk is de plaats bij uitstek voor aankoop van wierook, wierookbranders en geurende kruiden.Vlakbij de Al Haffa Souk is de zomerresidentie van Sultan Qaboos, Al Hosn. Vanaf hier begint de promenade langs de witte stranden van Al Haffa. Na een rustige wandeling van 15 minuten over de promenade komen we aan bij een aantal mooie huizen, gebouwd in typische oude Dhofar stijl.
Erna brengen we een bezoek aan de uitgestrekte opgraving van Al Balid (UNESCO), gelegen op een landtong in Salalah. Hier bevond zich de oude havenstad Zafar met een bloeiperiode tussen de 10de en 15de eeuw. Er zijn bijzondere overblijfselen van een oude moskee met mihrab, oude paleis- en stadsmuren, een brug, woonhuizen en een koranschool.
Het mooie museum ‘Museum of the Frankincense Land’ toont de belangrijkste vondsten uit Al Balid, Shamhuram en Ubar en er is een fijn museumcafé omgeven door een botanische tuin. We eindigen de stadstour bij de Sultan Qaboos Moskee met een bijzondere architectuur. Buiten de gebedstijden om is de moskee meestal toegankelijk voor niet-moslims. Hoofddoek en bedekkende kleding is noodzakelijk voor een bezoek! Vlakbij de moskee ligt de centrale markt met café’s en markten voor vis, vlees, groenten en fruit.
U kunt hier op eigen gelegenheid verblijven of terugkeren naar het hotel.

Dag 9- Salalah- Shisr/Ubar (UNESCO)- Wadi Dawkah (UNESCO) –Salalah
In de woestijn, op ruim twee uur rijden van Salalah, liggen de opgravingen van de legendarische stad Shisr/Ubar (UNESCO). T.E. Lawrence noemde Ubar ‘Het Atlantis van de Woestijn’. In de Koran staat over deze stad dat het door God onder het zand werd bedolven omdat de rijke inwoners te decadent leefden en door de verhalen uit Duizend- en-een- nacht is Ubar bekend als ‘de verloren stad’.
Pas in 1992 werd Ubar via NASA satellietbeelden gevonden. Recent archeologisch onderzoek toont aan dat deze woestijnstad reeds 7000 jaar geleden was bewoond. Tijdens de bloeiperiode was Ubar een druk knooppunt voor karavanen van kamelen beladen met wierook, als laatste stop met voldoende water voor de lange tocht door de enorme zandwoestijn van Rub al Khali.
De opgravingen zijn nog in volle gang en er zijn alleen schaarse restanten van huizen, voorraadruimten en torens van de omwalling te zien.
De 12 m diepe holte in het centrum van de opgravingen kan duiden op de ramp die de ondergang van Ubar heeft veroorzaakt.
De opgravingen vorderen ieder jaar en geven een steeds beter inzicht in de geschiedenis van de legendarische stad Ubar. Laat u niet teleurstellen door de schaarse restanten en het kleine museum maar uw fantasie prikkelen bij de mooie verhalen over deze legendarische stad en de vondsten die nog wekelijks door archeologen worden gedaan. Op de terugweg stoppen we bij Wadi Dawkah, een brede wadi vol wierookbomen dat samen met de haven van Shamhuram, Ubar en Al Baleed op de UNESCO werelderfgoedlijst staat als ‘The Land of Frankincense’. Vanuit Wadi Dawkah rijden we terug naar Salalah. We overnachten in Salalah.

Dag 10- Salalah- Ayn Garziz - An Nabia Yub-Moghsail-Fizayah
We beginnen de excursie vandaag met een bezoek aan een mooie natuurlijke bron die wordt gevormd door de khareef regens van Dhofar.
We vervolgen onze weg naar het prachtig gelegen graf van Nabi Ayoub in de bergen van Jebel al-Qara.
Op de bergflank ligt een klein bedevaartsoord met een moskee en eenvoudig mausoleum van de profeet Ayoub/Hiob/Job.
Dames moeten het haar bedekken dus neem een hoofddoekje mee!Vanuit het graf van Ayoub rijden we door naar de baai van Mugshail met zijn kliffen en lange witte zandstrand waar reigers, pelikanen en flamingo’s overwinteren. In het westen liggen lagunen met riet waar dromedarissen rustig in grazen en in het oosten liggen de bekende rotsen met ‘blowholes’ waar het water van de zee onder hoge druk meters de hoogte in wordt geblazen. We vervolgen onze weg via een spectaculaire rit met ingenieuze haarspeldbochten naar Fizayah. Deze goede weg door Jebel Qamar wordt gezien als het beste staaltje bouwkunde uit de jaren 80 en biedt prachtige vergezichten.
Vanuit Fizayah rijden we terug naar Salalah.

Dag 11 Salalah – Samhuram- mausoleum Mohammed Bin Ali- Mirbat
Vandaag vertrekken we vanuit Salalah naar de oude wierookhaven Samhuram (UNESCO), gelegen op een kleine heuvel bij Khor Rouri, de grootste lagune van Dhofar. Samhuram was vanaf de 1ste eeuw na christus de belangrijkste haven voor de export van wierook naar Rome, Egypte, India en China. Bij de ingang getuigen twee oude inscripties in Himyaritisch schrift met vermelding ‘uitvoerhaven voor wierook’ hiervan. De oorspronkelijk omheiningsmuren zijn bewaard gebleven tot een hoogte van 2m, en de tempelmuren van de maangod Sin tot 5m.
De ligging bij de kreek, broedplaats voor futen, ooievaars, flamingo’s, ibissen en pelikanen, geeft de archeologische plaats een bijzonder mooie aanblik. Erna vervolgen we onze weg naar het verfijnde mausoleum uit de 12e eeuw van Sjeik Mohammed Bin Ali al-Alawi.
Het heiligdom van wit kalk is gebouwd in een typisch Zuid-Jemenitische stijl, met twee elegante uivormige koepels. Eromheen ligt een uitgestrekte begraafplaats. We eindigen de dag in het traditionele stadje Mirbat, ooit een belangrijke handelshaven voor arabische volbloeden en de export van wierook.Centraal, rond een open plein, staan nog oude handelshuizen.
De fijn uitgesneden houten deuren en ramen getuigen van de rijkdom van weleer. De trapvormige kantelen op het dak zijn typisch voor Dhofar en Zuid-Jemen. Aan zee staat het oude Mirbat-fort waar in 1972 een belangrijke slag plaats had tussen de Britse SAS dat samenwerkte met het Omaanse leger en het (arabische) bevrijdingsfront voor Dhofar. We overnachten in Mirbat

Dag 12- Mirbat- Ad Duqm
Vanaf Mirbat start de lange en spectaculaire kustroute naar Ad Duqm langs ongerepte witte stranden, traditionele vissersdorpjes en uitgesleten kliffen. Dit gebied is onaangetast door de moderne wereld en toont ons de ongerepte natuur van Oman met een enorme diversiteit aan vogels. Vooral de nieuwe weg tussen Hasik en Shuwaymiyah wordt gezien als de mooiste route van Oman. De route baant zich eerst een weg tussen witte stranden en een muur van kliffen van kalksteen waaraan salactieten zich hebben gevormd om erna omhoog te stijgen tot een plateau met uitzichten die doen denken aan die van de Grand Canyon. Erna daalt de weg weer af tot aan het 30 km lange wilde strand van Shuwaymiyah. Vandaag rijden we met de bus via prachtige stops langs deze route naar Ad Duqm. We overnachten in Ad Duqm.

Dag 13- Duqm- Masirah
Vanaf Duqm rijden we vandaag naar de haven van Shana waar we met ferry of catamaran oversteken naar het eiland Masirah.
Het eiland biedt plaats aan de grootste populatie schildpadden in de regio; er worden jaarlijks 15000 tot 30000 eieren door vijf verschillende soorten schildpadden gelegd. Ook zijn er 328 verschillende soorten vogels op het eiland waargenomen en staat het bekend om zijn uitzonderlijke diversiteit aan schelpen. Masirah wordt nog niet druk bezocht door toeristen en onze overnachting op het eiland biedt dan ook een unieke kans om in alle rust zowel in de avond als ochtend schildpadden, vogels en bijzondere schelpen te spotten vanaf de mooie stranden van Masirah.

Dag 14- Masirah-Sinaw-Nizwa
In de ochtend wandelt u langs de stranden van Masirah waar u hopelijk schildpadden eieren ziet leggen tussen de flamingo’s en een schat aan bijzondere schelpen vindt.Erna stappen we in de bus om het eiland te verlaten en het binnenland in te reizen waar we lange tijd geen stad of dorp tegenkomen tot aan Sinaw. Deze stad staat bekend om zijn souk waar bedoeïenen in hun bijzondere en kleurrijke kleding naartoe komen uit de nabijgelegen Sharqiya Sands. Vlak achter de souk ligt het oude deel van Sinaw met mooie en enkele goed bewaard gebleven twee- en drie hoge huizen van ongebakken kleisteen. Na een stop in Sinaw rijden we door en overnachten we in 5* hotel Golden Tulip in de omgeving van Nizwa.

Dag 15- Nizwa en/of omgeving
Vandaag heeft u een vrije dag.
Na het avond diner vertrekken we vanaf het hotel met de bus naar het vliegveld van Muscat. U kunt overdag ervoor kiezen een rust dag te nemen of zelfstandig een uitstapje te maken naar Nizwa, Birkat Al Mawz, Izki of Jebel Akhdar. Al deze plaatsen zijn vanaf het hotel met een taxi goed te bereiken.

Dag 16- Muscat- Amsterdam
In de nacht van dag 15 op dag 16 vliegen we van Muscat naar Amsterdam.