PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Albanië

'Het land van duizend vensters' (15 dagen)

Dagprogramma groepsreis Albanië

Dag 1: Amsterdam/Eindhoven – Tirana – Berat (UNESCO)

Dag 2: Berat - stadstour
Berat is in 2008 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en omvat een unieke stijl van architectuur met invloeden van verschillende beschavingen die vanaf de 4e eeuw voor Christus tot in de 18e eeuw naast elkaar hebben bestaan. De stad is vermoedelijk al gesticht in de tijd van de Illyriërs, omstreeks 7e eeuw vóór onze jaartelling.

Berat bestaat uit een oude versterkte stad vol kerken en moskeeën die zijn gedecoreerd met fraaie muurschilderingen en fresco's. De stad is een prachtig voorbeeld van de traditionele woningbouw op de Balkan, die dateert uit de late 18e en de 19e eeuw.  

Na het ontbijt begint onze excursie door Berat met een bezoek aan de lagergelegen wijken Mangalemi en Gorica, inclusief het middeleeuwse centrum. We vervolgen de tour naar het bovenste deel van de stad en bezoeken daar de indrukwekkende Citadel en het wonderschone museum van Onufri, de iconenschilder van Albanie uit de 16e eeuw.
De reisleiding geeft hier een uitvoerige rondleiding door het museum, zodat u bekend raakt met diverse stijlen, symbolen en betekenissen van orthodoxe christelijke iconografie en in het bijzonder de Onufri-school.
We overnachten in Berat.

Dag 3. Berat – Byllis – Apollonia – Vlore
In de oudheid was Byllis de belangrijkste stad van Zuid-Illyrië, gesticht door de Bylliones die na de val van Troje omstreeks 1200 vóór Chr. naar de Illyrische kust vertrokken.
Byllis behoort, naast Apollonia en Butrint, tot de belangrijkste en grootste archeologische sites uit de oudheid van Albanie, en is prachtig gelegen op een hoogvlakte met rondom uitzicht over de Vjosëvallei. De site is relatief moeilijk bereikbaar, en daardoor komen er maar weinig toeristen. In alle rust kunnen we in de ochtend de opgravingen uit de Helleense, Romeinse en de Byzantijnse periode bezichtigen. De bijzondere opgravingen uit deze verschillende periodes in het midden van het ruige bergachtige landschap, maken diepe indruk.

Hierna rijden we verder naar Apollonia voor onze middagexcursie. Apollonia is gesticht in de 6e eeuw voor Chr. door kolonisten uit Korfoe en Korinthie. Zo ontstond in het zuiden van Illyrie een Griekse handelskolonie die zich ontwikkelde tot een onafhankelijke polis, en later tot een Romeinse stad. In de Romeinse tijd bloeide Apollonia op door landbouw en handel in slaven, en werd de stad de thuisbasis van een gerenommeerde filosofische school en centrum van kennis en educatie in kunsten en retoriek. De reputatie van Apollonia trok veel briljante studenten aan uit verschillende delen van het rijk, waaronder Augustus, de eerste Romeinse keizer.

We bezoeken deze middag de monumentale opgravingen van Apollonia, waaronder het Odeon, Nymphaeum, Romeins bibliotheek en brengen een bezoek aan het museum dat gelegen is in het mooie Mariaklooster en een prachtige collectie herbergt van gevonden artefacten.   We overnachten in Vlore.

Dag 4. Vlore – Sazan eiland – Karaburun - Vlore
Na het ontbijt varen we in een privé boot naar het beroemde eiland Sazan met zijn rijke geschiedenis vanaf de Grieks/Romeinse periode.  
We maken een wandeling over het eiland langs de verlaten militaire stad die ooit een belangrijke functie vervulde tijdens de Koude Oorlog, en krijgen zo een bijzondere indruk van Albanië in de communistische tijd. Het eiland is een soort openluchtmuseum van de communistische tijd met nog tientallen betonnen bunkers, een uitgebreid netwerk van loopgraven, huizen en scholen en zelfs een bioscoop.
Het eiland is ook beroemd om de verscheidenheid aan flora dat kan worden verklaard door de ligging tussen de westelijke en oostelijke Middellandse Zee.

Na de eilandtour varen we verder richting het schiereiland Karaburun, waar u de gelegenheid heeft om te zwemmen in het heerlijke turquoise zeewater. We keren terug naar Vlore waar u op eigen gelegenheid in de namiddag de havenstad kan bezoeken.

Dag 5. Vlore – Riviera – Porto Palermo - Butrint (UNESCO) - Sarande
Na het ontbijt vertrekken we richting Sarande via een prachtige route langs de Albanese Rivièra. We zullen onderweg nog enkele andere stops maken om de schoonheid van de Albanese Riviera te kunnen bewonderen, waaronder een stop bij het kasteel van Ali Pasha in Porto Palermo.  

We eindigen deze route in het nationale park van Butrint (UNESCO), waar we de wonderschone archeologische site op het oorvormige stukje land in het meer van Butrint zullen bezoeken.
Butrint werd al in de bronstijd bewoond en in het jaar 44 voor onze jaartelling kwam Caesar aan in Butrint na zijn strijd met Pompeius.
Hij stichtte er een kolonie die door zijn aangenomen zoon Augustus en Livia verder werd opgebouwd. We brengen er onder meer een bezoek aan het goed bewaard gebleven romeinse theater, het forum, de asklepios, de leeuwenpoort, en de doopkapel. Butrint is een ware archeologische snoepwinkel, en magnifiek gelegen.

Na het bezoek aan Butrint keren we terug naar Sarande voor onze overnachting

Dag 6. Sarande- Sint Nicolaas kerk- Gjirokaster (UNESCO)
Vandaag rijden we vanauit Sarande via een bijzondere route naar Gjirokaster. We stoppen eerst onderweg bij de Sint Nicolaaskerk. Deze kerk is gebouwd in de 11e eeuw op voorchristelijke funderingen en biedt een intrigerende mix van bouwstijlen en nog enkele met mythische figuren bewerkte stenen.  
Vervolgens rijden we door naar Gjirokaster, de steile en moeilijk begaanbare stad met haar bijzondere architectuur.
We zullen hier een bezoek brengen aan de befaamde bazaar, het kasteel op de hoge rotsen van de stad en het skendulihuis, een mooi voorbeeld van bouwkunst uit Ottomaans Gjirokaster.
We overnachten in Gjirokaster.

Dag 7. Gjirokaster- Antigonea- Libohove -Gjirokaster
Na het ontbijt rijden we naar de archeologische site van Antigonea, waar we een rondleiding krijgen langs de overblijfselen van de verlate stad Antigonea. Deze stad werd in 295 v.Chr. gesticht door Pyrrhus, alleenheerser over Epirus. Hij bond de strijd aan tegen de Romeinen en verloor deze strijd uiteindelijk in de Derde Macedonische Oorlog. De stad werd erna geheel verlaten en pas in 1968 konden de eerste resten van het oude Antigonea worden geidentificeerd.
Na het bezoek aan deze speciale archeologische site rijden we verder naar het dorp Libohove voor een bezoek aan een unieke kerk, de kerk van het kruis van Labove, gebouwd in 554. Binnen vind je vele lagen fresco’s en een zeer mooie iconostase. We lunchen in een dorpje onderweg in een lokaal huis. Na de lunch keren we terug naar Gjirokastra en kunt u op eigen gelegenheid genieten van het mooie en gezellige Gjirokaster. We overnachten in Gjirokaster.

Dag 8. Gjirokaster- Permet- excursie Mariakerk (Leusa) met terreinwagens- Korce
Vanuit Gjirokaster rijden we door adembenemende landschappen naar Korce. Onze eerste stop is in de stad Permet, waar we een van de lokale lekkernijen, Gliko, kunnen proeven. Daarna rijden we vanuit Permet met terreinwagens door een moeilijk begaanbare weg naar het wonderschone middeleeuwse kerkje van de heilige Maria, bij het dorp Leusa.

We overnachten in Korce.

Dag 9. Korce-Voskopoje-Korce
Vanuit Korce rijden we naar het hooggelegen en intrigerende Voskopoja, ooit het commerciele centrum van de Aroemenen, een volk dat vanuit de Balkan en Griekenland naar dit gebied trok. Voskopoje, in die tijd Moscopole, had op zijn hoogtepunt 60.000 inwoners en was eind 18e eeuw de een na grootste stad van Zuidoost-Europa. Van de 24 kerken en kloosters die er toen stonden, zijn er nu nog 7 over.
We bezoeken vandaag enkele van deze kerken, ieder voorzien van prachtige fresco’s onder meer van de bekende frescoschilder Zografi.
We lunchen in Voskopoje. Na de lunch keren we terug naar Korce en maken we een stadstour langs de fraaie kathedraal en de gezellige oude bazaar en brengen we een bezoek aan het Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunsten, uitmuntend op het gebied van architectuur, styling en collectie aan iconen.

We overnachten in Korce.

Dag 10. Korce-Pogradec-Lin-Elbasan-Tirana
Vandaag rijden we naar de hoofdstad van Albanië, Tirana. Onderweg stoppen we eerst in het stadje Pogradec, fraai gelegen aan de oevers van het meer van Ohrid, onlangs toegevoegd aan de UNESCO-lijst. Het stadje heeft een klein museum met een bijzondere collectie. De conservator is de autoriteit op het gebied van archeologie in het gebied.

We vervolgen onze weg langs het prachtige meer van Ohrid, het diepste meer van de Balkan, en maken een stop in het leuke vissersdorpje Lin. Erna rijden we verder naar het stadje Elbasan voor een korte stadstour door het oude centrum. De handelsroute Via Egnatia liep door deze stad in de Romeinse tijd, en in Elbasan kwam de zetel van de Sanjak, een bestuurlijke eenheid van de Ottomanen.
Veel inwoners bekeerden zich tot de islam en de stad wordt wel gezien als het centrum van de islam in Albanie. In het oude centrum bevindt zich de koningsmoskee, waarvan de bouw begon in 1492, en de bijzondere Mariakerk met een mooie iconostase (dat laatste is onder voorbehoud, want soms is de kerk onaangekondigd gesloten).
We eindigen de dag in Tirana waar we zullen overnachten.

Dag 11. Tirana, stadsexcursie
We starten de dag met een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum met haar mooie collectie, gelegen aan het imposante Skanderbegplein. De reisleiding zal u - aan de hand van vele prachtige artefacten - begeleiden door de geschiedenis van Albanië sinds de oudheid tot heden.

In de middag brengen we een bezoek aan het World Headquarter van Bektashi, het administratieve en spirituele hoofdkwartier van de bektashi-orde. Het bektashisme is een soefistische stroming van de islam die vanaf 13e eeuw in de Balkan voet aan de grond kreeg, en nog steeds de vierde godsdienst in Albanië is. Behalve een bezoek aan de koepel en de drie kleine tekkes, tombes van gestorven baba’s, hebben we deze middag gelegenheid om een van de geestelijken te ontmoeten voor een kort gesprek (dat laatste is onder voorbehoud).

In de namiddag keren we terug naar Tirana voor een ontmoeting met een Albanese kunstenaar die vertelt over de ontwikkeling van de kunst en cultuur in de communistische en post communitische tijd in Albanie.
We overnachten in Tirana.

Dag 12. Tirana, ochtendexcursie (vrije middag)
We bezoeken in de ochtend de recent fraai gerestaureerde Ethem bey moskee, met prachtige fresco’s van plant-en bloemmotieven. Erna vervolgen we onze weg naar het kleine maar interessante archeologisch Museum aan het Moeder Teresa plein. Het museum heeft een prachtige collectie vanaf de Neolithische tijd tot vroeg-middeleeuwen.

De rest van de dag heeft u een vrije dag in Tirana ter eigen invulling.
Vanuit ons hotel in het hart van de stad kunt u te voet deze mondaine stad verder verkennen. Op loopafstand van ons hotel ligt BunkArt 2, een permanente tentoonstelling over het communistische bewind, ingericht in een voormalige atoombunker.
We overnachten in Tirana.

Dag 13. Tirana – Kruje – Fishte – Shkodër
Vandaag rijden we richting de stad Shkodra, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Onderweg stoppen we eerst in de tot de verbeelding sprekende historische plaats Kruja, waar we het kasteel met grandioos uitzicht, het etnografisch museum in het mooie huis van de invloedrijke familie Toptani en de levendige middeleeuwse bazaar bezoeken.  

We vervolgen onze weg naar het noorden voor een bijzondere lunchplek in een beroemde boerderij waar restaurant Mrizi I Zanave is gehuisvest. We krijgen hier een rondleiding en worden getrakteerd op een typische slow food traditionele lunch.

Aan het eind van de dag komen we aan in Shkoder waar we zullen overnachten.

Dag 14: Shkodër
Shkoder heeft vanwege zijn ligging op het kruispunt van meren en wateren altijd een centrale positie ingenomen. De stad, gesticht door de illyrische Ardiaei, werd in 168 v. Chr veroverd door de Romeinen en later stichtten de Fransiscanen er kloosters en seminaries. De stad was deel van de Venetiaanse republiek en het Rozafakasteel werd maandenlang omsingeld door de Ottomanen. Onder de Ottomanen werd de stad de hoofdstad van de sanjak.

We beginnen deze dag met een wandeltocht door deze belangwekkende stad, en brengen een bezoek aan de Franciscaanse kathedraal, en het veel geprezen Marubi-Fotomuseum. Marubi kwam als politiek vluchteling uit Italie en werd een bekend fotograaf, filmmaker en kunstschilder. Het museum is gehuisvest in zijn oude atelier en heeft een vaste collectie met prachtige fotopotretten van adellijken, geestelijken en ambachtslui.

In een Fransiscaans seminarie in Skanderberg vestigde zich in de communistische tijd de Sigurimi waar mensen werden ondervraagd en gemarteld. We brengen een bezoek aan het Huis van Witness and Memory dat hier nu gevestigd is. In de middag rijden we naar het indrukwekkende Rozafa-kasteel met een subliem uitzicht over de omringende moerassen, de stad, en het meer van Skhoder.  We vervolgen onze weg naar de fotogenieke Mesi brug, een zeer imposant en nog intact bouwwerk uit de Ottomaanse tijd en eindigen de dag in de Venetiaanse maskerfabriek van kunstenaar Edmond Angoni, met glimmende Venetiaanse maskers van groot tot klein. We overnachten in Shkoder.

Dag 15: Shkodër – Luchthaven- Amsterdam/Eindhoven
Vandaag vertrekken we vanuit Shkoder naar het vliegveld voor onze vlucht naar Nederland